geschiedenis

De alpaca geschiedenis

Alpaca's zijn zeldzame en waardevolle dieren. Samen met de dicht aan hen verwante vicuna zorgden de alpaca's voor warmte, kleding, voedsel, transport en gezelschap voor de Zuid-Amerikaanse Inca beschaving. Deze Inca's begonnen zo'n 5.000-6.000 jaar geleden met de domesticatie van alpaca's en lama's.

Na de Spaanse verovering van het Inca rijk waren de alpaca's bijna verdwenen uit Zuid-Amerika. Zij hebben toch overleefd omdat zij zo belangrijk waren voor de locale bevolking, en omdat de alpaca’s zich hebben moeten aanpassen aan zeer barre klimaatomstandigheden in de Andes. Pas rond 1850 werd de schoonheid en de luxe van alpacawol herontdekt door de rest van de wereld.

Vandaag de dag vindt men de meeste alpacafokkerijen in de 5de en 6de regionen (de laagvlakte ) van Zuid Amerika, Chili. Op de hoogvlakte waar enkele kleine kuddes zijn, worden de alpaca's blootgesteld aan een bar klimaat, met een brandende zon overdag en strenge vorst tijdens de nacht. De lokale bevolking houdt de alpaca nog steeds op dezelfde manier als 1.000 jaar geleden. Toch overleven de dieren hier veel moeizamer en wordt de gemiddelde alpaca maar 7 jaar. Dit in tegenstelling op de laagvlakte waar een gemiddelde leeftijd van 20 jaar heel gewoon is.
De Zuid-Amerikaanse alpaca-industrie kampte met vele problemen, zoals overbegrazing, een slecht management en een slechte selectie van fokdieren. Eind jaren '80 hebben de Verenigde Staten, Australië en Nieuw Zeeland alpaca's geïmporteerd. In deze landen zijn de zachtere klimaatomstandigheden en het betere management voordelig voor de dieren. Het is dan niet vreemd dat deze landen de voortrekkers zijn van de wereldwijde alpaca-industrie.

Begin jaren '90 ontstonden ook de eerste alpacabedrijven in Europa. De alpaca-industrie stond in Europa nog in haar kinderschoenen maar is door de import van goede fokdieren en opstart van Alpaca Verenigingen gegroeid tot een echte volwaardig tak. Echter zowel de markt voor dieren, als de markt voor producten zijn beiden groeiende, evenals de verwerkende industrie; spinnerijen zoals Wolstorm.