informatie

Veel gestelde vragen over alpaca’s

Waar komen alpaca’s vandaan? Alpaca’s komen oorspronkelijk uit Noord Amerika en zijn uiteindelijk belandt in Zuid Amerika, waar zij vooral gehouden worden in Chili, Peru, Bolivia en Argentinië.

Zijn alpaca’s familie van lama’s? Ja en nee, alpaca’s, lama’s, guanaco’s en vicuña’s zijn allen leden van de familie cameliden maar de alpaca genetisch verband heeft met de vicuña.

Wat is het verschil tussen en alpaca en een lama? Alpaca’s worden gefokt voor hun zachte wol, terwijl lama’s bekend staan als het ‘Schip van de Andes’, zij dienen als lastdier. Lama’s zijn groter dan alpaca’s. 

Wat kan je met een alpaca doen? Alpaca’s worden jaarlijks geschoren voor hun goede kwaliteit wol. Daarnaast zijn het ideale gezelschapsdieren en kunnen ze gemakkelijk leren om aan een halster te lopen. Ook zijn alpaca's de snelst groeiende investering op gebied van “way of life”, hobby, nieuwe bron van inkomen of als toekomstige investering. Het is niet alleen hun waardevolle wol, ook hun karige voedsel inname, begrazing en niet zo ziekte gevoelig, voorziet in onze huidige klimaat als toekomstige ‘profetie’ van ideale boerderij dier.

Hoeveel alpaca’s kunnen er per hectare gehouden worden? ongeveer 25 alpaca's per hectare.

Wat eten alpaca’s? Alpaca’s zijn geen echte herkauwers, want ze hebben maar 3 magen en kunnen zich gemakkelijk voeden op ‘arme’ weide met niet te veel opbrengst. Het gehele jaar rond moeten ze kunnen beschikken over goed hooi, vers water en mineralen. Door de harde omstandigheden in de Andes hebben de alpaca's zich moeten aanpassen en  zijn ze zeer efficiënt geworden in het verteren van hun voedsel, waardoor zij in verhouding tot andere veehouderijdieren niet zoveel nodig hebben.

Moet ik mijn alpaca’s in de winter opstallen? Alpaca’s zijn aangepast aan vrijwel alle weersomstandigheden. Een eenvoudige schuilplaats tegen regen en wind is voldoende, zelfs in de winter. In de zomer moeten ze over een schaduw plek kunnen beschikken.

Heb ik voor de alpaca’s een speciale afrastering nodig? Nee, alpaca’s kunnen gehouden worden achter de standaard schapenafrastering. Een hoogte van 1 m. is voldoende omdat de dieren niet springen. Prikkeldraad is echter niet geschikt.

Zijn de alpaca’s gemakkelijk te verzorgen? In vergelijking met ander vee zijn alpaca’s zeer gemakkelijk te verzorgen. Naast de dagelijkse voer- en waterverstrekking moeten de dieren twee keer per jaar ontwormt en gevaccineerd worden, en moeten ze jaarlijks geschoren worden. De teennagels en tanden moeten indien nodig geknipt worden. Ze zijn gemakkelijk te hanteren en wennen gemakkelijk aan een dagelijkse routine.

Hoe transporteer je alpaca’s? Alpaca’s kunnen zonder moeite getransporteerd worden in een trailer of busje met ventilatie. Ze gaan de gehele reis liggen en zullen het transportmiddel doorgaans niet bevuilen. Informeer bij Nvwa over transport regels.

Zijn alpaca’s intelligent? Jazeker! Ze wennen gemakkelijk aan dagelijkse routine, ze kunnen leren aan een halster te lopen en zijn zeer nieuwsgierig!

Wat voor geluiden maakt een alpaca? Het geluid dat men meestal hoort is het zachte en tevreden ‘hummen’. Ze hebben ook een alarmroep, dat iets weg heeft van een ezel. Elke hengst maakt een geluid tijdens de dekking. Dit noemt men het ‘orgling’.

Zijn alpaca’s gevaarlijk? Nee, alpaca’s zijn vredelievende dieren, ze bijten niet (hebben zelfs geen boventanden) en kunnen gemakkelijk door kinderen gehanteerd worden.

Spugen alpaca’s? Ja, maar meestal niet naar mensen. De dieren zullen alleen naar elkaar spugen, bijvoorbeeld tijdens het voederen of wanneer en merrie een hengst ‘bespuugt’ wanneer deze niet welkom is!

Welk nut heeft een gecastreerde alpaca? Gecastreerde hengsten zijn ideale en goedkope gezelschapsdieren. Ze kunnen samen gehouden worden met paarden, schapen, geiten of alpacamerries. Daarnaast produceren ze jaarlijks goede kwaliteit wol. Een groot gedeelte van de jonge alpacahengsten worden gecastreerd, om alleen maar verder te fokken met de allerbeste kwaliteit hengsten te bevorderen.

Alpaca’s worden...
15 – 25 jaar
...oud...
...ongeveer...
80-100 cm
...groot...
...wegen ongeveer...
60-70 kg
...dragen ongeveer...
335 dagen

Een alpaca begint zijn leven als...
cria (baby)
...en groeit uit tot...
tui (puber)
..en daarna...
macho (hengst)
...of...
hembra (merrie)

.